Kategorie: Wszystkie | Kontakt | przepisy | torty
RSS
niedziela, 14 listopada 2010
Ciasto czekoladowo-kokosowe

Ciasto czekoladowo-kokosowe


Składniki:

Spód kokosowy:
5 białek
25 dag wiórek kokosowych
25 dag cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej

Krem czekoladowy:
1 czekolada gorzka
2 czekolady mleczne
1/2 l kremówki 36%
1/5 szkl. gorącego mleka

Polewa:
12 dag margaryny
1/2 szkl cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki mleka

Dodatkowo
ok. 1 duże opakowanie delicji lub biszkoptów
alkohol do nasączenia ciastek

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać mąkę i wiórki, delikatnie wymieszać (łyżką nie robotem!). Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec aż uzyska złoty kolor ( 175C). Wystudzić.

Czekolady połamać i rozpuścić w gorącym mleku. Kremówkę ubić na sztywno, dodać przestudzoną! czekoladę, wymieszać. Wyłożyć na blat kokosowy. Jeżeli macie śmietanę 30% to proponuję dodać żelatynę.

Delicje/biszkopty układać na kremie czekoladą do dołu. "Biszkoptową" stronę delicji nasączyć alkoholem.

Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać kakao, na końcu mleko. Przestudzić i polać ciasto.

Najlepiej zrobić to ciasto min kilka godz przed podaniem.



 


 


O autorze
Tagi